Ev almak için konut kredisi çekeceklerin akıllarında bir sürü soru oluyor. Ve bu soruların cevapları için arama motorlarına başvuruyorlar. “Konut kredisi ne kadar sürede çıkar?” “Kredim onaylandı ne zaman alabilirim?” “Ekspertiz neye göre değerleme yapar?” “Kredi notumu nasıl yükseltebilrim?” “Kimler konut kredisi alamaz?” “Mülkün ne kadarına kredi kullanabilirim?” Bu ve benzeri soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Kredi başvurularında süre bankaya göre farklılık göstermekte. İşlemlerin hızına bağlı olarak kredinin sonuçlanması 5 ile 10 gün arasında değişmektedir.
Konut kredisinde bankalar hızlı cevap veriyor
Genellikle konut kredisi onaylarında bankalar süreyi mümkün olduğunca kısa tutmaya özen gösteriyor. Banka kredi notunuzu, gelir belgelerinizi ve ekspertiz raporunu inceleyerek kredi başvurunuzu en kısa sürede cevaplamaya çalışıyor. Bankadan istenen belgeler ne kadar kısa sürede tamamlanırsa süreçte o kadar hızlı işliyor. Banka konut kredisini onayladıktan sonra aldığınız gayrimenkulün üzerine ipotek koymakta.
Alacağınız evin konumu ve durumu önem arz etmekte
Her ne kadar kredi başvurusunda öncelikle gelir durumunuza, kredi notunuza bakılsa da
alacağınız evde kredi onayında etkili oluyor. Evin konumu, oturma ruhsatının olup olmaması, evin bulunduğu il ve ilçe kredide etken.
Konut kredilerinde kredi notunun önemi
Konut kredisi için bankaya ilk başvurduğunuzda ön onay sürecinden geçiyorsunuz. Başvuruyu banka şubesine giderek veya internetten gerçekleştirebiliyorsunuz. İlk başvuru aşamasında banka sizin talep ettiğiniz miktara göre öncelikle kredi notunuz ve gelir durumunuz üzerinden bir değerleme yapıyor. Daha önce kullandığınız kredilerin zamanında ödenmesi, kredi kartı kullanımlarında geri ödeme istatistikleri gibi kriterler değerlendirilerek risk profiliniz oluşturuluyor. Kredi notunuzu belirleyen bu kriterlerin incelenmesi ile ön onay süreci tamamlanıyor.
Kredi kullanımınızda her hangi bir sakınca görünmediği takdirde, söz konusu gayrimenkul için ekspertiz süreci başlıyor. SPK Lisanslı bankaların anlaşmalı olduğu eksperler satın almak istediğiniz gayrimenkul ile ilgili çalışma yapıyor. Gayrimenkulün yaşı, lokasyonu, civarda bulunan emsal konutların değerleri, ipotek aşamasında bir sorun olup olmadığı gibi kontrollerden sonra eksper; gayrimenkule bir değer aralığı belirleyip hazırladığı raporu bankaya iletiyor. Ekspertiz süreci istisnalar hariç en az 2 en çok 5 iş günü içerisinde tamamlanıyor.
Kredim ne kadar sürede hesabıma geçer
Bu süre kullanacağınız kredi türüne ve istediğiniz miktara göre farklılık gösterebilmektedir. Ön onay süreci, ekpertiz değerlemesi ve ipotek işlemlerini de göz önüne aldığınızda kredinizin kullanımı 1-30 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Sürekli çalıştığınız bir banka şubesiyle bu işlemleri yürütmeniz süreci kısaltacaktır.
Ne kadar kredi kullanabilirim
Konut kredilerinde ekspertiz raporunun %80 ine kadar olan kısmını banka size kredi olarak temin etmektedir. Onaylana kredilerde banka ipotek işlemi başlatmaktadır.
Kredim neden olumsuz
Kredi kullanacak kişinin gelirini belgelemesi şartı aranmaktadır. Bir yerde maaşla çalışıyorsanız SGK dökümü ve maaş belgeniz yeterli olmakta. Yüksek bir gelire sahip fakat bunu belgeleyemiyorsanız kredi için olumsuz bir dönüş almanız muhtemeldir. Alacağınız evin krediye uygunluğu, tapu durumu gibi konularda kredinin olumsuz olması için sebep teşkil etmekte.
Kredi notum ne olmalı, nasıl yükseltebilirim
Kredi notu en az 1500 ve üzerinde olan kişiler zorlanmadan kredi alabilmektedir. Kredi notunuzu yükseltmek için maaşınızı aldığınız bankadan bir kredi kartı talep edebilirsiniz. Kartınızın borcunu her ay düzenli olarak yatırdığınızda kredi notunuz otomatik olarak yükseldiğini göreceksiniz.
Konut kredilerinde peşinat şartı
Satın alacağınız konutun tamamına kredi kullanabilirsiniz. Bankaya peşinatsız konut kredisi için başvuru yaptığınızda banka sizden başka bir gayrimenkulünüzü ipotek olarak göstermenizi isteyecektir. İpotek gösterecek başka bir gayrimenkulünüz yoksa peşinatsız konut kredisinden yararlanamazsınız.
Sıfır gayrimenküllerde konut kredisi yüzde kaç veriliyor
Yeni düzenleme ile; değeri 500 bin liranın altında bulunan konutlarda %90, değeri 500 bin ile 2 milyon lira arasında bulunan konutlarda %70, değeri 2 milyon ile 5 milyon lira arasında bulunan konutlarda %50, değeri 5 milyon ile 10 milyon lira arasında bulunan konutlarda 2.5 milyon liraya kadar konut kredisi kullanılabilmektedir.
Türkar Gayrimenkül Danışmanlık Ltd. Şti.
Egemen Kazan